Merkezi Sistemler

Sıcak Su Hazırlama
Amaçlı Sistemler

Çift Serpantinli veya tek serpantinli boylerler ile yapılabilen bu sistem kazanlarla veya elektrikle combine olmaya uygundur. Diğer termosifon tipi sistemlere göre mimari yapıya daha uygun olan kolektörlü cebri sistemler, pompalar yardımı ile çalışır. Boyler, kolektörlerden ayrı olarak, binanın kazan dairesinde veya uygun bir yerde olabilir.

Bir kontrol ünitesi yardımıyla çalışan sistem, kolektörler ile boyler arasındaki ısı farkını sensörler yardımıyla algılar ve pompayı komuta eder. Aynı zamanda kombilerle kombine edilebilen sistem, yaz kış devrede kalıp yakıt tüketimini minimuma indirir.
Ayrıca tesisatın ve boylerin korunabilmesi için koruyucu elemanlarda kullanılır. Cebri sistemler tortu, kireç gibi zararlı maddelerden daha az zarar görürler.

Yapıları gereği daha uzun ömürlü ve kontrol edilebilir sistemlerdir.

Boylerin atmosfere açık alanda olmayışı mimari yapıyı bozmadığı gibi ısı kayıplarını azaltır. 160 lt kapasiteden -120 ton ve üstü kapasitelere kadar uygulanabilirler.

Sunmax Vakum Tüplü Kolektörler,çok fonksiyonlu kontrol üniteleriyle,farklı isteklere cevap verebilirler.Kolektörlerden gelen ısıtma devresini sıcak su boylerine yönlendirebildiği gibi başka bir devre yaratılıp,radyatör hatlarına,yerden ısıtmaya,fan coillere sıcak su gönderilebilir.

Merkezi Sistemler

Tisun Boylerlerin Isıtma
ve Soğutma Amaçlı Kullanılması

Isıtma ve bir çeşit eşanjör görevi yapan iç tankdaki su (sıvı), iç tankın tasarımı sayesinde Kazanlara, Radyatörlere, Absorsiyon Chilerlere, Fan Coillere ve çeşitli eşanjörler bağlanabilir. 110 mm Poliüretan kalınlığa sahip izolasyonu ile 110 ‘C sıcaklığa kadar çıkabilen ve bir çeşit pil gibi aktarılmış olan enerjisini depolayan Tisun Boylerler, mekan ısıtma, sıcak su üretimi ve absorsiyon chillerleri çalıştırabilip, soğutma yapabilirler.

7kw-3000kw kadar çeşitli kapasitelerde üretilen Absorsiyon Chiller Grupları kızgın su ile soğutma yapabilmektedirler. Kendinden kazanlı olanlar ve mevcut kazana combine edilebilen modellere sahip bu cihazlar, güneş enerjisi desteği alabildiği gibi direk güneş enerjisi ile de çalışabilir. Giriş Sıcaklığı 75 ‘C – 95 ‘C arası ve çıkış suyu sıcaklığı 65 – 70’C olan sistemler Doğal Gaz, CNG, LNG, ile çalışabilmekte ve elektrikten daha az maliyetlerle soğutma yapabilmektedir; Maliyet farkları %40’ları bulmaktadır.

Daha da önemlisi Termal Vakum Tüplü Kolektörler ile ısının yüksek olduğu yaz dönemlerinde kesintisiz soğutma yapabilmektedirler. İşletmelerin giderlerini ciddi mikatarlarda azaltan ve karlılıklarını arttıran cihazlar elektriğe ulaşmadan güneş enerjisi ile soğutma yapmanın kolay ve yatırım maliyeti düşük yoludur.

Merkezi Sistemler

Kombine Sistemler: Isıtma, Soğutma ve Sıcak Su Sistemleri

500 lt den 5000 lt kapasiteye kadar muhtelif kapasitelerde ithal edilen Tisun Marka Boylerler, kullanıldıkları yerlerde güneş enerjisinden farklı şekillerde yararlanma imkanı sunarlar. Standart bilinen boylerlerin aksine, serpantin kanalı ile iç tankın içindeki suyu ısıtmak yerine, iç tankın içindeki su ile serpantinden geçen su ısıtılır. Sonuç olarak üretilen sıcak su dar hacime sıkıştırıldığı için kullanım anında şoklanarak geçer.

Gerektiğinde ısıtılan serpantin sayesinde boylerin içinde şebeke basıncından kaynaklanan ters karışımlar olmadığından dolayı daha stabil bir ısıtma sağlamaktadır. Bununla birlikte sıcak su akışı serpantine indirgendiği için sıcak su haznesi yani serpantin 316CrNİ (Paslanmaz Çelik)’den imal edilmiştir. Hijyeniktir, herhangi bir bakteri üremesi meydana gelmemektedir.

Merkezi Sistemler

Sıcak Su Üretimi ve Isıtmaya Destek Amaçlı Merkezi Sistemler

Isıtma destek sistemleri standart çift serpantinli boylerle yapılabildiği gibi bu iş için özel olarak üretilmiş olan boylerin kullanılması çok daha verimli sonuçlar vermektedir. Sistem iki ayrı devre olarak çalışmakta, kontrol ünitesi iki devreyi de görmektedir. 
Sistem sıcak su boylerini ve ısıtma desteği boylerini iki adet ayrı sensörle algılar, kontrol ünitesindeki seçime göre öncelik hangi devreye verilmişse, kolektörlerden gelen sıcak su sirkülasyonu öncelikle o boylere (devreye) doğru başlar.

Ve yine kontrol ünitesinden belirlenen limit dereceye ulaşılmışsa, sistem otomatik olarak görevini tamamladığı için diğer boylere (devreye) sirkülasyonu yönlendirir. Sistemdeki sirkülasyonun akış yönünü kontrol ünitesi aracılığıyla üç yollu elektrikli vanalar sağlar. Sistem komplike olamsına rağmen; kullanılan ekipmanlar (Kontrol Üniteleri, Üç Yollu Vanalar, Pompalar ve Diğer Elektronik Cihazlar) Güneş Enerjisi Otomasyonunda söz sahibi, bütün dünyada güvenilirliğini kanıtlamış Wilo, Oventrop, Honeyvvell, IMT, Reflex gibi firmaların ürünleridir. Kullanılan otomasyonlar ayrıca çift devreli destek sistemlerinin kazanlarla birlikte çalışmasına da olanak sağlar.

Sistem herhangi bir kaybına ve uyumsuzluğa yer vermeden ana ısıl kaynak olan kazanları da gerekli gördüğünde otomatik olarak devreye sokar.

Merkezi Sistemler

Mekanik Altyapı İşleri ve Kaskadalı Kazan Daireleri

% 110 Norm Kullanma Verimli Yoğuşmalı Kazanların Avantajları

29kw – 2500 kw Kapasite aralığı Her cihaz kapasitesini % 0 -100 arasında ayarlayabilir. Bu hassas kapasite kontrolü ile yakıt ekonomisi sağlanır. Su hacminin düşük seviyede olması kazanın hızlı tepki vermesine neden olur. Durma kayıpları çok düşük seviyelerdedir.

Kazan dairesinde çok az yer kaplar. Kollektör baca veya tek tek baca ile kullanılabilir. Bu ise baca problemi olan kazan dairelerinde uygulama rahatlığı sağlar.

Klasik kazanlara göre çok daha hafif olduklarından kazan dairelerinin çatıya kurulabilmesine olanak sağlar. Bu durum güneş kollektörlü sistemlerde olduğu kadar baca, basınç olanakları sağlar. Normal gaz giriş basıncı 21 mbar olmasına rağmen 8 mbar’a kadar sistem çalışmasına devam eder. Bu durum özellikle LPG’li tesislerde avantaj ve yakıt tasarrufu sağlar.

Kaskad sisteminde cihazlardan birinin devre dışı kalması tüm sistemi durdurmaz ve sistem diğer cihazlarla devam eder Kaskad sistemi dış havaya göre çalıştığından enerji tasarrufu sağlar.

Merkezi Sistemler

Merkezi Sistemler

Merkezi sistemlerde sıcak su üretme, mekan ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılmaktadır. Çok amaçlı olarak tasarlanan sistemler; oteller, hastaneler, öğrenci yurtları gibi tüketimlerin yüklü olduğu yerlerde, az bir alanda yüksek verimliliğinden dolayı tercih edilmekte. Merkezi Sistemlerde suyun ısıtma için yaptığı sirkülasyon, pompalar aracılığıyla sağlanır. Sistem de pompaları kontrol eden bir kontrol ünitesi mevcuttur.

Merkezi Sistemlerde kullanılan kontrol üniteleri çok fonksiyonlu ve çeşitlidirler. Bu üniteler yardımıyla, üretmiş olduğumuz Vakum Tüplü Termal Kolektörleri çok çeşitli amaçlarda kullanmamız mümkündür.

1. Sıcak Su Üretimi.
2. Sıcak Su Üretimi ve Mekan Isıtma Desteği.
3.Termal Vakum Tüp Kolektörlerle Soğutma Desteği.